oprit bestraten tips

5 tips bij het bestraten van uw oprit

Wanneer u uw oprit wilt bestraten, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Wat voor type bestrating gaat u nemen, welk legverband gebruikt u en hoe gaat u het afwerken? Allemaal vragen waar u in dit artikel antwoord op krijgt. Lees de volgende 5 tips als u zelf aan de slag wilt gaan met het bestraten van de oprit.

1 Type bestrating

Bij het kiezen van het type bestrating is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het een praktische functie heeft, namelijk dat het zorgt voor stevigheid. Aangezien u uw auto erop wilt parkeren, is het handig om stenen of tegels te kiezen met een dikte van minimaal 7 centimeter. Gebruik bij het bestraten van uw oprit betontegels, waaltjes, natuursteen of grind. Welk type u kiest is uiteraard afhankelijk van uw wensen en het budget dat u eraan uit wilt geven.

Meer informatie over diverse typen bestratingen

2: Grondwerk, de perfecte basis

Wanneer u de tegels hebt uitgezocht, begint u met het grondwerk. U zet eerst paaltjes in de grond met de maten erop. Deze maten geven de hoogte aan waar de stenen op geplaatst worden. Zorg voor een lichte helling van 1 of 2 centimeter per meter voor de afwatering. Vervolgens spant u een touw tussen de paaltjes, zodat u een goed beeld krijgt hoe het eruit komt te zien. Nu kunt u beginnen met graven en het plaatsen van de fundering. Neem bij voorkeur vulzand en maak een laag van 25 tot 30 centimeter, hierdoor creëert u veel stevigheid en verzakt de bestrating niet.

3: Goede kantopsluiting

Na het grondwerk begint u met de kantopsluiting. Een goede kantopsluiting zorgt ervoor dat de tegels niet bewegen en plaatst u aan de grenzen van de oprit. U kunt ook opsluitbanden gebruiken, hierdoor voorkomt u gaten en kieren en zorgt u voor een langere levensduur. Gebruik opsluitbanden van minimaal 8 x 20 x 100 centimeter. Plaats de kantopsluiting minimaal 2 centimeter lager dan de bovenkant van de bestrating, zo zorgt u voor een betere waterafvoer.

4: Stevig legverband

Wanneer u het grondwerk en de kantopsluiting hebt gedaan, begint u met het leggen van de tegels. Bedenk van tevoren goed welk legverband u gaat gebruiken. Voor een stevige oprit, is het handig om het elleboogverband of het keperverband te kiezen. U legt de stenen dan dwars, zodat er minder kans is op verschuiving. Zorg er bij het leggen van de tegels voor dat u de tegel intikt met een rubberen hamer en dat er 1 tot 3 millimeter speling tussen de tegels zit. Bij verschillende weersomstandigheden kunnen de tegels namelijk uitzetten of krimpen.

Meer informatie over diverse legverbanden

5: Afwerking van de bestrating

Als u klaar bent met het leggen van de tegels, is het tijd voor de afwerking. Bij de afwerking zorgt u ervoor dat u de voegen opvult. Gebruik bijvoorbeeld zilverzand of voegzand om de voegen te vullen. Veeg met een zachte bezem het overbodige zand op en bewaar dit voor later gebruik. Vervolgens gaat u de oprit aftrillen met een trilplaat. Dit betekent eigenlijk dat u de tegels compleet vastzet in het zand en ze geen kans hebben om te verschuiven. Als u hiermee klaar bent, is de oprit klaar voor gebruik!

Gratis offertes