Vind de beste stratenmaker voor je terras!

Gratis – Vrijblijvend


Terras bestraten

Wilt u een terras bestraten in uw achtertuin? Met een goed aangelegd terras geniet u het hele seizoen van heerlijk buitenweer. Op deze pagina leest u alles over de opties die u heeft voor terrasbestrating, of u nu voor een moderne of juiste een landelijke look gaat. U vindt een handig stappenplan om de klus zelf vakkundig aan te pakken. Ziet u dat niet zitten? Een stratenmaker creëert precies het terras dat u graag wilt.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

Kies u terrasspecialist bewust en vergelijk eerst prijsopgaven. Zo krijgt u altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs! Bovendien bent u met een vakman verzekerd van kwaliteitswerk.


Wat kost terras bestraten?

Wanneer u zelf terrasbestrating wilt aanleggen, zitten de kosten voornamelijk in de terrastegels of -stenen. Betonbestrating met een prijs van gemiddeld €15,- tot €35,- per m² een budgetvriendelijke optie. U kunt ook kiezen voor stijlvolle natuursteen tegels. Die kosten ongeveer €30,- tot €65,- per m².

Naast de stenen zelf, moet u ook rekening houden met de kosten van ophoogzand en eventueel opsluitbanden. Ophoogzand kost gemiddeld €50,- tot €70,- per kubieke meter. Voor opsluitbanden betaalt u ongeveer €4,- per strekkende meter.

Ziet u het niet zitten om zelf terrastegels te leggen? Met een vakman hoeft u zelf niets te doen en weet u zeker dat de terrasbestrating goed ligt. Een stratenmaker kost ongeveer €35,- tot €65,- per uur of €15,- tot €25,- per m².

Terras bestraten: kosten

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Betonstenen €15,- tot €35,- per m²
Houten terrastegels €20,- tot €65,-
Natuursteen tegels €30,- tot €65,-
Flagstones €25,- tot €40,-
Ophoogzand €50,- tot €70,- per big bag (1 m3)
Opsluitbanden €4,- per meter
Stratenmaker €35,- tot €65,-
€15,- tot €25,- per m²

* Dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag gratis offertes aan en bespaar!

Zelf terras bestraten: stappenplan

Wilt u zelf terrasbestrating aanleggen? Met het volgende stappenplan wordt een terras maken heel eenvoudig! Het plan bestaat uit 8 stappen:

 • Stap 1: Contouren uitzetten
 • Stap 2: Terras uitgraven
 • Stap 3: Terras ophogen + aandrukken
 • Stap 4: Touwtjes spannen
 • Stap 5: Terrastegels leggen
 • Stap 6: Opsluitbanden plaatsen
 • Stap 7: Aftrillen en voegen vullen met zand

Wilt u meer weten over dit handige stappenplan? Hieronder vindt u meer uitleg bij de verschillende stappen.

terras bestraten

1. Contouren uitzetten

Door paaltjes in de grond te slaan en daartussen lijntjes te spannen, zet u de contouren van uw nieuwe terras uit. Houdt voor de grootte van het terrasoppervlak rekening met uw terrasmeubels en loopruimte daaromheen. Ook is het verstandig om de grootte van het terras aan te passen op de afmetingen van de tegels of klinkerstenen. Verwijder ook eventuele beplanting die in de weg staat.

2. Terras uitgraven

Na het uitmeten is het tijd om de grond af te graven. U verwijdert de bovenste laag van de tuin. Hoe diep moet u graven? Houd daarvoor de dikte van de tegels of klinkers aan plus 15 centimeter. Houd er rekening mee dat de terrastegels nooit hoger mogen liggen dan de waterkering van uw woning. Ook wanneer het vriest en de bestrating tot 1 centimeter omhoog kan komen, moet het nog later liggen dan de waterkering.

3. Terras ophogen + aandrukken

Vul de afgraving op met opvulzand. Dit zand zorgt voor een stevige ondergrond, waardoor het terras later goed blijft liggen en er geen stenen wegzakken. Zorg ervoor dat het zandbed 2 centimeter hoger ligt dan de maat, zodat het na het aftrillen en verdichten precies op de juiste hoogte ligt.

Het aftrillen doet u met een trilplaat. Houd rekening met een afschot van 1 centimeter per meter. Dat is een onmerkbare helling die zorgt dat er geen water op de bestrating blijft liggen.

4. Touwtjes spannen

Het is verstandig om touwtjes te spannen, zodat u zeker weet dat u de tegels in een rechte lijn legt. Op de plek waar je wilt beginnen span je haaks een lijn tot het einde. Daarbij moet je wel rekening houdt met het afschot. Zorg ervoor dat de lijn strak gespannen is.

Zelf terras leggen, maar lukt het niet goed?

Schakel een vakman in voor een voordelige prijs!

Gratis offertes vergelijken ▸

5. Terrastegels leggen

Leg de klinkers of tegels op het zand. Let hierbij goed op het eventuele legverband. Gebruik daarbij een waterpas om te controleren dat de stenen samen een recht oppervlak vormen. Met een rubberen hamer kun je zachtjes op de stenen kloppen om kleine oneffenheden weg te slaan. Begin altijd bij de deur en werk zo verder. Je kunt direct lopen op de tegels die je net gelegd hebt.

6. Opsluitbanden plaatsen

Opsluitenbanden worden aan de rand van een terras gelegd en zorgen ervoor dat alle tegels of klinkerstenen op hun plaats blijven liggen. Om opsluitbanden te plaatsen, graaft u rond het terrasoppervlak een sleuf. De banden mogen 1 tot 2 centimeter lager dan de terrasbestrating liggen. Plaats de banden en controleer steeds of ze waterpas zijn. Sla ze vervolgens ligt aan met een rubberen hamer.

7. Aftrillen en voegen vullen met zand

Om ervoor te zorgen dat de tegels of klinkers goed verankerd zijn, kunt u het terras aantrillen met een trilplaat. Dit is echter niet altijd nodig.

Wel is het altijd verstandig om voegzand te strooien. Dit zand veegt u daarna met een zachte bezem in de voegen. Laat het zand minimaal een week liggen, zodat het zelf nog beter in de voegen kan kruipen.

bestraten terras

Terras bestraten: tips

Met de volgende drie tips lukt het altijd om een mooi gelegd terras te krijgen!

 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak van tevoren een schets waarin u de bestrating op schaal uittekent.
 • Pas de grootte van uw terras aan op de afmetingen van de tegels of stenen die u gebruikt. Zo komt u altijd goed uit en hoeft u minder tegels te snijden.
 • Ziet u het niet zitten om zelf een terras te leggen? Of bent u begonnen, maar krijgt u de klus niet af? Met onze offerteservice vindt u snel een goedkope vakman uit de buurt!

Goedkoop terras aanleggen

Natuurlijk bespaart u al veel door zelf een terras te bestraten, maar met een paar handige keuzes maakt u uw terras zo voordeling mogelijk.

Een aantal bespaartips:

 • Kies voor goedkope terrastegels. Betonbestrating is in vele kleuren, vormen en maten beschikbaar en daarnaast niet duur.
 • Combineer tegelbestrating met grind. Grind is namelijk de goedkoopste manier van tuinbestrating.
 • Vraag uw buren of zijn ook een nieuw terras willen. Dan kunt u samen werken en de materialen groter inkopen, waardoor het vaak goedkoper wordt.
 • Toch een bestrater nodig? Vergelijk offertes en je kiest altijd de specialist met de beste prijs.

stratenmaker terras bestraten

Terras laten bestraten: bespaar op de kosten!

Met een terras in de tuin kunt u het hele seizoen heerlijk buiten zitten. Of u nu een strakke tuin heeft of juiste een tuin met een klassieke uitstraling: er zijn altijd geschikte terrastegels of -klinkers met de juiste uitstraling te vinden. Met het stappenplan op deze pagina zorgt u ervoor dat u de klus helemaal zelf klaart. Wilt u toch liever een vakman inschakelen om voor u te bestraten?

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt eenmalig een aantal offertes die u thuis op uw gemak kunt bekijken. U betaalt niets voor de offertes en ze zijn ook geheel vrijblijvend. Door te vergelijken ziet u snel welke bestrater het beste aanbod heeft. Bovendien weet u zeker dat u niet te veel betaalt!


Gratis offertes vergelijken ▸

Gratis offertes