terras bestraten

Terras bestraten

Is uw tuin toe aan nieuwe bestrating en een frisse uitstraling? Dan kan het vernieuwen van de bestrating van uw terras een groot verschil maken. Door een ander patroon te leggen, creëert u een nieuwe look. Tevens kunt u van te voren een tekening maken van uw tuin en wat u graag wilt bereiken. Wellicht kunt u de oppervlakte van uw terras vergroten zodat u meer zitruimte creëert. Nu is het gemakkelijk om een andere indeling te maken. Hierna is het tijd om aan de slag te gaan, maar doet u het zelf, of laat u het doen? Beide hebben hun eigen voordelen.

Benodigdheden

Gaat u zelf bestraten, dan hebt u een aantal materialen en gereedschappen nodig waarmee u het eindresultaat kunt bereiken. Voor u een overzicht wat u allemaal nodig hebt voor een mooi resultaat. U heeft een worteldoek nodig, zand/beamix en tegels. De bovenstaande onderdelen vormen de basis voor de verdere werkzaamheden. Om deze materialen te plaatsen hebt u gereedschap nodig waarmee u alles netjes en mooi plaatst. Dit zijn een metseltouw, waterpas, reilat, rubberen hamer, een bats en een bezem.

Stappenplan

Voordat u begint met bestraten, is het verstandig om van te voren alle benodigdheden klaar te leggen. Maakt ook van te voren een schets van hoe u het eindresultaat voor ogen ziet. Dit helpt tijdens het leggen, u kunt gemakkelijk op het plattegrond kijken. Daarna is het een kwestie van het stappenplan te volgen dat hieronder staat beschreven, in 9 stappen is uw terras opnieuw bestraat.

Stap 1, Tuin opmeten en uitgraven

Met behulp van een landmeter meet u uw tuin op. Op papier maakt u vervolgens een plattegrond op schaal. U kunt natuurlijk ook alleen een plattegrond maken. Op de plattegrond tekent u uw nieuwe terras. Zet de contouren met behulp van latjes uit en graaf dan het gedeelte dat u gaat bestraten uit voor 15 tot 25 cm diep.Zelf uw terras bestraten? Volg het stappenplan op deze pagina en kom gegarandeerd tot een goed resultaat.Stap 2, Ondergrond leggen

Voor een stabiele ondergrond moet er minimaal 10 cm witzand plaatsen. Dit kan echter nog gaan verzakken, voor de zekerheid kunt u een terras stabilisator van Beamix mengen met het witte zand. Volg hierbij wel de instructies die op de verpakking staan aangeschreven.

Stap 3, Zand aandrukken

Druk met behulp van een plank het witzand stevig aan, zodat u een goede ondergrond hebt om op te bestraten.Stap 4, Eerste rij leggen

Druk in alle hoeken een klinker in de grond, span hier een metseltouw tussen. Span het touwtje zo, dat hij licht afloopt richting de tuin, dit mag ongeveer 1 cm per meter zijn. Leg daarna de eerste rij tegels of klinkers tussen de hoekstenen onder het touwtje, deze moeten met de bovenkant het touwtje net aanraken.

Stap 5, Tussenliggende vlak ophogen

Verhoog het tussenvlak eventueel met wat extra witzand, de uiteindelijke bestrating moet namelijk wat hoger komen te liggen dan de klinkers.Stap 6, Tegels leggen

Leg uw tegels of andere bestrating op het zand en klop ze aan met de rubberen hamer. Werk hierbij van de rand naar binnen toe en kijk regelmatig of het geheel nog waterpas loopt. Houd er rekening mee met het bestraten dat deze een klein beetje afloopt naar de tuin, voor een betere afwatering.

Stap 7, Opvullen

Leg als eerste de hele tegels of klinkers. Zijn er ergens aan de zijkanten gaten gevallen, vul deze dan op met passende stukken. Bij een doe-het-zelf winkel, zou u eventueel een tegel- of klinkerknipper kunnen huren. Zo maakt u de stenen precies pas en hebt u het hele vlak mooi bestraat.Stap 8, Kieren opvullen

Hebt u alles netjes gelegd, dan is het een kwestie van de kieren opvullen met zand. Strooi los zand over de bestrating uit. Met een bezem veegt u het tussen de kieren zodat alles netjes op zijn plek blijft liggen. Herhaal dit een aantal keren en strooi steeds weer nieuw witzand. Laat het zand minimaal een week liggen, zodat het goed tussen de kieren kan kruipen.

Stap 9, Terras met water besproeien

Door uw terras te besproeien met water loopt het witzand nog sneller in de kieren tussen de tegels. Strooi eerst zond over het terras en sproei er daarna water overheen. Herhaal dit een aantal malen tot dat het zand er mooi tussen zit. Na afloop kan er algenaanslag ontstaan, door er na het sproeien een laagje witzand over te strooien, veegt u het er na een week met een harde bezem snel weer weg. Dit is milieuvriendelijker dan speciale verwijderingsmiddelen.Een gerenommeerde stratenmaker zorgt voor een perfecte bestrating. Bovendien mag u meer van onze stratenmakers verwachten, zoals een vakkundig advies, ontwerp, het verwijderen van de oude bestrating en het verrichten van grondwerkzaamheden.Verschillende opties

Gaat u uw tuin renoveren, houd dan rekening met de wensen die u hebt. Tijdens het leggen kunt u namelijk rekening houden met een vijver, moestuintje of een grasveldje. Daarnaast is het ook mogelijk om spots tussen de tegels te plaatsen, hierdoor is uw oprit goed verlicht of als sierverlichting in de achtertuin. De bedrading moet u wel voor dat u gaat betegelen leggen. Liggen de kabels en de betegeling, dan kunnen de spots gemonteerd worden.

Laten leggen

Hebt u zelf geen tijd of puf om uw terras te voorzien van nieuwe terrastegels, dan zou u het ook aan een expert over kunnen laten. Voordat zij hard aan de slag gaan, bespreken zij eerst alle wensen met u door. Om uw wensen werkelijkheid te laten worden, maken zij met u een plattegrond. Uw wensen worden hierin verwerkt. Daarna is het zaak om de juiste tegels of sierbestrating uit te zoeken die geplaatst kunnen worden. De hoeveelheid wordt ook met u besproken. U kunt u er vanuit gaan dat als u het laat doen, dat het eindresultaat altijd mooi is.

Tips

Wilt u onkruid geen kans geven om te groeien, dan is het een mogelijkheid om een worteldoek onder het witzand te plaatsen. Planten hebben geen schijn van kans om te groeien tussen uw tegels. Het worteldoek is bij een doe-het-zelf zaak te verkrijgen. Door de kieren tussen de bestrating goed te vullen met witzand, krijgt onkruid minder ruimte om te groeien. Vul de kieren daarom met voldoende zand en veeg het er goed in.

tips oprit bestratenPrijzen

Het scheelt veel geld wanneer u uw terras zelf onderhanden neemt. U kunt het zo duur maken als u wilt, de terrastegels zijn in vele prijsklassen te verkrijgen. De kosten zijn geheel afhankelijk van de tegels die u uitzoekt. Onderstaand een indicatie van de prijzen per m2.

SoortPrijzen
Betontegels€15,- tot €35,-
Houten tuintegels€20,- tot €65,-
Flagstones€25,- tot €40,-
Natuursteen tegels€30,- tot €65,-

Dit zijn de gemiddelde kosten die u kwijt bent wanneer u zelf aan de slag gaat. Wanneer u het laat doen, zullen de kosten echter wat hoger uitkomen. U moet namelijk rekenen op een uurloon van €30,- tot €40,- het uur. Wilt u het graag laten uitvoeren, maar wilt u de kosten laag houden? Dan is het verstandig om van te voren al veel werkzaamheden uit te voeren. Door uw oude bestrating alvast te verwijderen en eventueel uw gazon, hoeven de experts dat niet meer te doen, wat weer scheelt in de werkuren. Zij kunnen gelijk aan de slag zonder dat ze uw tuin eerst klaar hoeven te maken.

Vrijblijvende offerte

Onze stratenmakers nemen u de gewenste werkzaamheden op het gebied van bestraten uit handen. Vraag gerust vrijblijvende offertes aan en u ontvangt op korte termijn een aantal reacties van vakmannen bij u uit de buurt. Op die manier krijgt u een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en prijzen van het bestraten van uw terras!offerte terras bestraten

Gratis offertes