oprit bestraten

Oprit bestraten

Bent u het zat om steeds maar heen en weer te moeten lopen naar uw parkeerplaats en uw woning? Hebt u genoeg ruimte bij het huis om een oprit aan te leggen? Kies er dan voor om (zelf) een deel van uw erf te bestraten, en zo het gebruiksgemak sterk te verhogen. Op deze pagina geven wij u tips voor het bestraten van grote oppervlakten, gebruiksaanwijzingen voor het aanleggen van een oprit en de benodigdheden daarvoor, en geven we u een overzicht van de kosten voor een bestrating. Hebt u na het lezen van deze pagina nog vragen, wilt u weten wat de exacte kosten worden voor het bestraten van uw oprijlaan, of hebt u behoefte aan meer tips? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. Wij helpen u graag verder.

Kosten oprit bestraten

De kosten voor het aanleggen van een oprijlaan worden beïnvloed door een aantal factoren, en worden grotendeels in twee categorieën verdeeld: de arbeidskosten en de materiaalkosten. De arbeidskosten liggen gemiddeld tussen de €15,- tot €25,- per vierkante meter of €35,- tot €65,- per uur. Zoals u ziet kan de prijs tientallen euro’s verschillen. Dat komt omdat het uurtarief van een stratenmaker vrij is. Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste prijs betaalt? Dan raden wij u aan om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Dit bespaart u tot wel 30% op de totale kosten! Ook op de materiaalkosten is eenvoudig te besparen. U kiest namelijk zelf met welke stenen u de oprit wilt laten bestraten. Goedkope betonklinkers zijn al verkrijgbaar vanaf €15,- per vierkante meter, terwijl gebakken klinkers al snel €35,- per vierkante meter kosten. In de tabel hieronder vindt u een indicatie van de te verwachten kosten. Wilt u zeker weten wat u moet betalen? Vraag dan vrijblijvend offertes aan!


Kosten oprit bestratenGemiddelde prijzen, inclusief btw*
Stratenmaker per m²€35,- tot €65,-
Stratenmaker per uur€35,- tot €65,-
Stenen€15,- tot €35,- per m²
Ophoogzand€50,- tot €70,- per big bag (1 m3)
OpsluitbandenGemiddeld €4,- per meter

* Let op, dit zijn de gemiddelde kosten.
Stevige oprit maken, hoe werkt het?

Een gemiddelde auto weegt al snel rond de 1000 kilo. Als u één of zelfs meerdere auto’s op het oppervlak wilt parkeren, dan zal u er bij het aanleggen op moeten letten dat de tegels samen een stevige oprit vormen. Als u bovendien merkt dat de tegels na verloop van tijd gaan verzakken dan is het een goed idee om het oppervlak opnieuw te bestraten. Er zijn een aantal aspecten die de stevigheid bepalen: de ondergrond, de dikte van de stenen, het legverband en de randafwerking. Een sterke oprit begint met de ondergrond. Hiervoor is een laag ophoogzand van 25 tot 35 centimeter essentieel. Als u de tegels namelijk direct op de ondergrond legt, dan is er een grote kans dat ze met vorst gaan barsten. Ophoogzand is verkrijgbaar in big bags van 1m3 zand. Naast een goede ondergrond is ook de dikte van de stenen van invloed op de stevigheid. Als u tegels van minder dan 7 centimeter dikte laat aanleggen, dan is uw oprit niet sterk genoeg om het gewicht van de auto’s te kunnen tillen. Stratenmakers geven de voorkeur aan gebakken waaltjes of klinkers. Als de ondergrond is opgehoogd en u wilt gaan herbestraten, dan heeft u de keuze uit diverse legverbanden. Niet elk legverband is echter geschikt. De meeste stratenmakers kiezen voor het keper- of elleboogverband. De stratenmaker legt de tegels bij het herbestraten dwars tegen elkaar aan. Hierdoor is de kans dat de tegels gaan schuiven een stuk kleiner. Tot slot zorgt u met de juiste randafwerking dat de tegels op hun plek blijven liggen.
Met welke stenen oprit bestraten?

Zoals wij hierboven al schreven is de keuze voor de tegels van groot belang voor de stevigheid van het oppervlak. Hiervan zijn een aantal factoren van belang: de afmetingen en dikte van de stenen en het materiaal. Kleinere stenen zijn geschikter voor het aanleggen van opritten, omdat deze beter bestand zijn tegen het grote gewicht van de auto. Houd een maximaal formaat van 20×30 centimeter aan. Klinkers of waaltjes zijn uitermate geschikt voor het aanleggen van opritten, maar u zou bijvoorbeeld ook voor kasseien kunnen kiezen. Qua materiaal geven stratenmakers de voorkeur aan gebakken klinkers, maar als u een beperkt budget heeft dan is herbestraten met betonklinkers tevens een mogelijkheid.

Oprit bestraten met grind

Is uw oprit na verloop van tijd gaan verzakken en wilt u deze laten herbestraten? Of bent u de gebarsten stenen zat en is het hoog tijd opnieuw te bestraten? Dan is het zeker mogelijk om de oprit opnieuw te bestraten met grind. Veel klanten denken dat grind niet stevig genoeg is, maar dit is niet het geval. Bovendien is het aanleggen van grind een eenvoudige en budgetvriendelijke klus. De stratenmaker maakt vaak gebruik van speciale grindplaten, zodat het grind goed op z’n plek blijft liggen. Het vereist wel iets meer onderhoud, omdat er spoorvorming plaats vindt. U zal het grind dus af en toe opnieuw moeten verdelen.
Zelf een oprit aanleggen

Voor een eenvoudige oprit bestrating hoeft u niet per se de hulp van een vakman in te roepen. Omdat het wel belangrijk is de juiste benodigdheden te verzamelen en bepaalde handelingen goed uit te voeren, hebben onze vakmannen een stappenplan voor het aanleggen van een oprijlaan voor u gemaakt. Met deze tips is het zelf bestraten van uw erf geen enkel probleem meer. Op deze pagina vind je nog 5 uitgebreide doe-het-zelf tips voor het bestraten van uw oprit.

  • Stap 1. Eén van de belangrijkste benodigdheden voor bij een bestrating zijn kniebeschermers. Daarnaast raden wij u aan om ook goede werkhandschoenen en werkschoenen te dragen.
  • Stap 2. Gebruik draadpennen of piketpaaltjes voor het afzetten van de buitenrand van het te bestraten oppervlak. Geef hierop ook aan op welke hoogte de stenen moeten worden gelegd
  • Stap 3. Voor een goede afwatering raden wij een bestrating met afschot aan.
  • Stap 4. Graaf de ondergrond uit voor een juiste fundering. Bij een oprit dient deze 30 tot 40 cm te zijn, vermeerder met de dikte van de bestrating.
  • Stap 5. Kies voor een kantopsluiting van ongeveer 8 x 20 x 100 centimeter.
  • Stap 6. Als het aanleggen van de fundering en straatlaag is gelukt, dan dient u deze zelf af te reien.
  • Stap 7. Leg nu de bestrating aan. Benodigdheden hiervoor zijn onder andere een doorslijper, rubberhamer, straathamer en steenknipper.
  • Stap 8. Voor de afwerking van het bestraten dient u de bestrating af te trillen met een trilplaat.
  • Stap 9. Tot slot kiest u voor een goede voeg (bijvoorbeeld door het invegen van zand).

oprit aanleggen

Hulp nodig?

Bent u benieuwd naar de exacte kosten voor het aanleggen van een oprit? Hebt u behoefte aan meer tips en tricks, of wilt u weten waar u het beste de benodigdheden kunt aanschaffen? Onze medewerkers helpen u hierbij graag. Vraag via het contactformulier vrijblijvend en gratis meerdere offertes aan, of stel uw vraag. Wij streven er naar u binnen een dag van dienst te zijn. Hopelijk tot snel!

Gratis offertes

Gratis bestrating offertes vergelijken?

Bespaar op de kosten door offertes van bestratingsbedrijven te

Gratis bestrating offertes vergelijken?

Bespaar op de kosten door offertes van bestratingsbedrijven te vergelijken!

Start de gratis aanvraag