Vind de beste stratenmaker voor je oprit!

Gratis – Vrijblijvend


Oprit bestraten

Wilt u graag een nieuwe oprit of een extra parkeerplek in uw voortuin? Op deze pagina leest u alles over het bestraten van een oprit en u hoe u deze klus zelf aanpakt. Ook vindt u handige prijsinformatie. Bent u geen handige klusser, of besteedt u uw tijd liever aan andere dingen? Schakel dan een specialist in om u oprit te laten bestraten. Met een professional bent u altijd verzekerd van uitstekende kwaliteit en service!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt snel een aantal offertes die u thuis op uw gemak kun bekijken. Door ze met elkaar te vergelijken op basis van prijs en aanbod kiest u gemakkelijk de beste deal. Zo weet u zeker dat u niet te veel betaalt!


Wat kost een oprit bestraten?

De kosten van een oprit bestraten zitten voornamelijk in de gebruikte materialen. De stenen, vaak klinkers, kosten gemiddeld €15,- tot €35,- per m². Deze prijs is afhankelijk van de soort stenen die u kiest. Betonklinkers zijn bijvoorbeeld veel goedkoper dan gebakken kleiklinkers.

Naast de prijs voor klinkers moet u ook rekening houden met de kosten voor ophoogzand en opsluitbanden. Ophoogzand kost ongeveer €50,- tot €70,- per kubieke meter. Voor opsluitbanden betaalt u gemiddeld €4,- per strekkende meter.

Wilt u de klus uitbesteden aan een vakman? Een stratenmaker kost ongeveer €35,- tot €65,- per uur of €15,- tot €25,- per m². Voor die prijs weet u wel zeker dat de opritbestrating uitstekend gelegd wordt en lang goed blijft liggen.

Oprit bestraten: kosten

Omschrijving Gemiddelde kosten*
Stenen €15,- tot €35,- per m²
Ophoogzand €50,- tot €70,- per big bag (1 m3)
Opsluitbanden €4,- per meter
Opsluitbanden €2,- tot €5,-
Stratenmaker €35,- tot €65,-
€15,- tot €25,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen incl. btw. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs voor het bestraten?

De kosten van een oprit bestraten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Door slimme keuzes te maken, kunt u de prijs zo laag mogelijk maken. Ook kunt u voor luxere opties kiezen wanneer u budget wat ruimer is.

Welke factoren beïnvloeden de prijs van oprit aanleggen?

 • Soorten tegels. Betonbestrating is de goedkoopste optie, maar kleiklinkers blijven veel langer mooi. Wilt u een ander materiaal? Voor een oprit is grind ook een budgetvriendelijke keuze. Lees hier meer over de steensoorten.
 • Zelf doen of uitbesteden? Het is natuurlijk het goedkoopst om het oprit bestraten met klinkers zelf te doen, maar het is een lastige klus die veel tijd in beslag neemt. Met een vakman kunt u uw tijd ergens anders aan besteden en bent u verzekerd van vakwerk. Wel kost een specialist natuurlijk geld.
 • Extra opties. Daarbij moet u denken aan bijvoorbeeld afsluitbanden. Die zorgen ervoor dat de klinkerstenen goed blijven liggen. Zeker bij het oprit is het verstandig om deze banden te leggen, omdat het zware gewicht van een auto de stenen anders snel doet verzakken.

oprit bestraten

Goedkoop oprit laten bestraten: bespaartips

Hoe kun je goedkoop oprit bestraten?

 • Een grote kostenbesparing bereikt u door voor goedkope klinkers te kiezen. Betonklinkers zijn voordelig, maar wel in vele kleuren verkrijgbaar. Zo krijgt u wel de uitstraling die u graag wilt.
 • Ook kunt u kiezen voor grind. Bij heet oprit is het wel belangrijk dat er grindplaten onder gelegd worden, zodat het grind beter op zijn plek blijft liggen.
 • Wanneer u wel graag een bestrate oprit wilt, kunt u ook voor tegels kiezen. Oprit bestraten met grote tegels heeft als voordeel dat ze snel gelegd kunnen worden. Zo bespaart u tijd of arbeidskosten wanneer u een vakman inhuurt.

Bespaar op de kosten van oprit bestraten!

Vergelijk offertes en kies de vakman met de beste deal.

Gratis offertes vergelijken ▸

Oprit bestraten: waarop moet u letten?

Wilt u een oprit (opnieuw) laten bestraten? Dan moet u met een aantal zaken rekening houden. Opritten moeten namelijk bestand zijn tegen de zware belasting van een rijdende auto. Om ervoor te zorgen dat de opritstenen niet verzakken of dat er rijsporen ontstaan, moet de bestrating erg stevig liggen.

Hoe zorgt u ervoor dat de oprit goed op zijn plek blijft liggen?

1. Welke stenen kies ik?

Voor het bestraten van een oprit wordt vaak gekozen voor klinkerstenen of waaltjes. Deze zijn door hun kleine formaat zeer geschikt voor stevige bestrating. U heeft keuze uit betonnen klinkers, kleiklinkers of gebakken waaltjes. De stenen moeten wel minimaal 7 centimeter dik zijn. Anders breken ze onder het gewicht van een auto.

Grote tegels zijn voor opritten minder geschikt, omdat snel kunnen breken. Als u wel voor iets grotere tegels dan klinkers kiest, moet u er goed op letten dat de tegels dik genoeg zijn.

2. Stevige ondergrond

Bij een oprit is het erg belangrijk dat de ondergrond stevig is. Waarom? Een stevige ondergrond zorgt ervoor dat de opritbestrating blijft liggen en voorkomt dat stenen wegzakken. Ook ontstaan er geen rijsporen op een stevige ondergrond.

Een stevige ondergrond wordt gecreëerd door minimaal 35 centimeter af te graven en dit gat te vullen met puin en ophoogzand. Vervolgens wordt het zand aangetrild met een trilplaat. De bestrater houdt daarbij rekening met een afschot. Dat is een kleine helling, waar u niks van merkt, die ervoor zorgt dat water niet op de oprit blijft liggen.

3. Legverband

Niet alle legverbanden zijn geschikt voor oprit bestraten voor een auto, omdat de bestrating zeer stevig moet zijn. Welke legverbanden kiest u het beste?

Het elleboogverband, of visgraatverband, is een zeer stevig verband. De klinkers of waaltjes worden hierin haaks op elkaar gelegd, zodat ze in elkaar haken. Dat zorgt voor veel stevigheid.

Het voordeel van deze verbanden is dat ze ook diagonaal gelegd kunnen worden, of dubbel. Zo creëert u altijd de uitstraling die u graag wilt en die goed bij uw woning of tuin past.

bestraten oprit

4. Afwatering

U wilt natuurlijk niet dat er grote waterplassen op uw nieuwe oprit blijven liggen. Waterplassen zien er niet mooi uit, maar zijn ook erg onhandig. U kunt bijvoorbeeld niet zonder natte voeten naar uw voordeur lopen.

Hoe zorgt een bestrater voor een goede afwatering? Dat doet hij door middel van een afschot. Dit is een kleine helling van ongeveer 1 centimeter per strekkende meter. U merkt zelf weinig van de helling, maar hij zorgt er wel voor dat water van de oprit af stroomt.

5. Goede randafwerking

Zoals u eerder heeft kunnen lezen, is de stevigheid van de bestrating bij opritten erg belangrijk. De juiste steenkeuze en het legverband dragen daaraan bij, maar opsluitbanden zijn ook heel belangrijk.

Opsluitbanden worden aan de zijkanten van de oprit gelegd en zorgen ervoor dat de klinkers niet kunnen verschuiven. Voor opritten zijn banden van minimaal 6 centimeter dikte nodig. Bij zeer zware belasting is het verstandiger om te kiezen voor een dikte van 8 centimeter.

Oprit aanleggen: stappenplan

Met dit stappenplan wordt een oprit aanleggen heel eenvoudig!

 • Stap 1: Contouren uitzetten en afgraven. Span touwtjes tussen paaltjes om te bepalen waar de oprit precies komt te liggen. Graaf daarna de grond af tot een diepte van 30 tot 40 centimeter plus de dikte van uw opritklinkers.
 • Stap 2: Ophogen en aandrukken. Vul het gat gedeeltelijk met puin en verder met ophoogzand. Vul het op tot 2 centimeter boven de maat. Gebruik daarna een trilplaat om alles aan te trillen. Het zand ligt nu op de juiste hoogte.
 • Stap 3: Stenen leggen. Span een touwtje om te zorgen dat u in een rechte lijn bestraat. Kies voor een stevig legverband, zoals het elleboogverband of visgraadverband. Houd 1 tot 2 millimeter afstand tussen de stenen, zodat ze kunnen in- en uitzetten door weersomstandigheden.
 • Stap 4: Opsluitbanden plaatsen. Graag rond de oprit een sleuf waar de opsluitbanden in passen. Gebruik na het plaatsen een rubberen hamer om ze licht aan te aan.
 • Stap 5: Aftrillen en voegen. Gebruik de trilplaat weer om nu de bestrating aan te trillen. Strooi daarna voegzand en laat dit minimaal 1 week liggen. Ook kunt u met voegmortel voegen.

Gegarandeerd een uitstekende kwaliteit en service!

Er is altijd een vakkundige stratenmaker in de buurt.

Gratis offertes vergelijken ▸

Oprit aanleggen met grind

Wilt u graag een nieuwe parkeerplaats, maar heeft u geen budget voor klinkerbestrating? Of wilt u een landelijke sfeer creëren in uw tuin? Dan is het interessant om eens naar de mogelijkheden van grind te kijken.

Grind is namelijk een zeer budgetvriendelijk materiaal en heeft ook als voordeel dat het zeer snel gelegd kan worden. U bespaart dus ook nog op de arbeidskosten!

Waar moet u op letten? Om te voorkomen dat het grind niet goed blijft liggen, is het verstandig om voor oprit aanleggen met grindmatten te kiezen.[row]
[col number=”2″]
[/col]
[col number=”8″]

Oprit bestraten

Bekijk in deze video hoe een stratenmaker een oprit bestraat!

[/col]
[col number=”2″]
[/col]
[/row]


Wanneer de oprit opnieuw bestraten?

Opritten zijn niet alleen functioneel, maar zorgen ook voor het aangezicht van uw voortuin. Opritten krijgen iedere dag veel te verduren. U parkeert er uw auto op en loopt er dagelijks over naar uw voordeur. Dat kan ervoor zorgen dat opritten kunnen verzakken. Dan is het tijd om uw oprit opnieuw te laten bestraten.

Waar herkent u een verzakte oprit aan?

 • Waterplassen na iedere regenbui
 • Rijsporen
 • Gebroken stenen
 • Verzakte klinkers

De bestrater verwijdert eerst de oude bestrating. Vaak kunnen dezelfde klinkerstenen weer gebruikt worden, maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een nieuwe look.

Oprit bestraten: tips

Hoe pakt u het oprit bestraten zo goed mogelijk aan? En hoe zorgt u ervoor dat zo lang mogelijk plezier heeft van uw nieuwe opritbestrating? Doe uw voordeel met deze oprit bestraten tips!

Ten eerste is de steenkeuze erg belangrijk voor een oprit. Kies stenen van minimaal 7 centimeter dik en het liefst waaltjes of klinkers. Ten tweede zorgt u ervoor dat de ondergrond goed is. Deze moet stevig zijn om een goede fundering te vormen.

Ten derde is het altijd verstandig om voor opsluitbanden te kiezen, zodat alle klinkers goed blijven liggen. Als laatste is een afschot belangrijk, om te voorkomen dat waterplassen ontstaan.

Oprit aanleggen door stratenmaker? De voordelen!

Het klinkt misschien verleidelijk om zelf opritbestrating aan te leggen. Hoewel het in principe mogelijk is, is het bij opritten toch verstandiger om een professionele bestrater in te schakelen.

Wat zijn de voordelen van een vakman?

 • U hoeft zelf geen vrije dagen op te nemen en kunt uw kostbare tijd aan andere dingen besteden.
 • De vakman zorgt ervoor dat de oprit zo wordt aangelegd dat er geen waterplassen op blijven liggen.
 • De ervaring van een specialist zorgt voor kwaliteitswerk, zodat u langer van uw nieuwe opritbestrating geniet.
 • U hoeft zelf geen speciale materialen en gereedschappen aan te schaffen. Opritexperts maken gebruik van de nieuwste technieken.

stratenmakers oprit bestraten

Oprit laten bestraten? Gratis offertes vergelijken!

Wilt u graag op oprit laten herbestraten? Of wilt u een parkeerplek creëren voor een tweede auto? Een vakman zorgt ervoor dat uw oprit stevig genoeg om de belasting van een rijdende auto aan te kunnen zonder te verzakken. Met de juiste klinkerkeuze zorgt hij ervoor dat uw nieuwe opritbestrating perfect bij uw tuin en woning past.

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

U ontvangt eenmalig een aantal gratis en vrijblijvende offertes. Het kost u dus niks en u zit ook nergens aan vast. Door de offertes te vergelijken op basis van prijs en aanbod, ziet u snel welke vakman u de beste deal biedt. Zo krijgt u altijd de beste kwaliteit voor de laagste prijs!


Gratis offertes vergelijken ▸

Gratis offertes